Verander je gedrag: Ride the wave!

Home / Blog / Verander je gedrag: Ride the wave!
Verander je gedrag: Ride the wave!

In deze video legt Nir Eyal, een Amerikaanse schrijver uit waar ons verzet en onze pijn vandaan komt als we proberen ons gedrag te veranderen. Hij legt duidelijk uit hoe ons brein onze verandering tegenhoudt omdat we vanuit dwang proberen een verandering teweeg te brengen.

Nir geeft ons een alternatief. In plaats van abstinentie, het onthouden/wegblijven van bepaald gedrag, wat vergelijkbaar is met het klimmen in een glibberige paal (het lukt zolang je kracht hebt),
maak je een afspraak met jezelf waarin je een periode met jezelf afspreekt waar je het gevoel van onthouding even uitzit. ‘Surf the urge’, zegt Nir zelf, waar je het gevoel onderzoekt dat er ontstaat maar je mag daarna gewoon toegeven als de ‘neiging’ er nog steeds is.

Hierdoor wordt het in plaats van een straf, meer een interne dialoog met het gevoel. Ook zet je jezelf niet telkens op om te falen, wat leidt tot een beter gevoel over jezelf en dus minder gevoel te moeten vluchten. Zeer interessant voor ieder die gedrag wil veranderen.

en_USEnglish
× Wil je liever contact via Whatsapp?