Bewustzijn biologisch systeem volgens Amerikaanse filosoof

Home / Blog / Bewustzijn biologisch systeem volgens Amerikaanse filosoof
Bewustzijn biologisch systeem volgens Amerikaanse filosoof

Bewustzijn biologisch systeem volgens Amerikaanse filosoof

In deze TEDTalk legt John Searle, een Amerikaanse filosoof, systematisch uit hoe bewustzijn een logisch gevolg is van dieperliggende complexe neurologische systemen. Bewustzijn als biologisch systeem. Sommige wetenschappers beargumenteren dat bewustzijn een subjectief fenomeen is, dus als een ervaring en niet als vast meetbaar object en dat wetenschap hieromtrent dus geen zin heeft.

Meetbaar en bewijsbaar, net als pijn

John Searle gaat vol in de aanval en betoogt dat bewustzijn dan wel een persoonlijke ervaring is, maar dat er al wetenschap is omtrent subjectieve onderwerpen zoals bij bijvoorbeeld pijnbestrijding. Hij legt in onderstaande video uit hoe bewustzijn een niet te vermijden systeem is van bijzondere biologische omstandigheden.  Als gevolg hiervan is het bestaan ervan wel meetbaar en aan te tonen. Searle pleit dus voor een nieuwe benadering die de achterhaalde dualistische kijk lichaam versus geest zal vervangen.

Weg met vooroorlogs dualisme

Hij stelt dat de dualistische lichaam – geest scheiding voortkomt uit de splitsing tussen wetenschap en religie, waarbij wetenschap de scepter zwaait over het tastbare en de religies over de niet tastbare wereld met daarbij: de ziel. Bewustzijn is een onderwerp waar door de eeuwen heen door beide partijen, als een no fly zone, omheen getippeld is. Waar religie ‘de ziel’ als vervanging voor het bewustzijn had en als zodanig omgeven met een ‘heilige’ onschendbaarheid.

Ook het behaviorisme krijgt ervan langs van Searle op basis van dezelfde gronden alleen dan de kille, bijna robotische benadering van ‘wetenschappers’ als B.F. Skinner en John Watson, die stelden dat we als een soort computer onze programma’s doorlopen. Een stelling die ook weinig ruimte laat voor een bredere kijk op bewustzijn. En daarom veegt Searle er fijntjes de vloer mee aan.

 

nl_NLNederlands
× Wil je liever contact via Whatsapp?