Kintsuge, Japanse kunstvorm laat gebroken aardewerk herboren worden.

Home / Blog / Kintsuge, Japanse kunstvorm laat gebroken aardewerk herboren worden.
Kintsuge, Japanse kunstvorm laat gebroken aardewerk herboren worden.

Tijdens mijn zoektocht naar bijzondere herstelverhalen,  kom ik soms betoverende metaforen tegen die veel beter uitleggen wat succesvol herstel nu inhoudt dan ik ooit zou kunnen.

Zo ook Kintsuge (door goud verbonden), het zichtbaar herstellen van aardewerk, niet om de breuk te verhullen, maar juist om deze te versieren of zelfs te vieren als: ervaring die het object rijkdom en meer diepgang heeft gegeven.

Vanuit de Japase kunststroming Wabi-Sabi, wat niet precies vertaalt maar grofweg -beinvloed en verouderd door de natuur- betekent, komt deze oude kunstvorm, die elke barst en beschadiging ziet als een toevoeging in karakter en schoonheid.

Zoals wij mensen door schade en schande wijs worden, onze innerlijke schoonheid pas echt ontwikkelen in tegenslag en soms zelfs door een radicaal ongeluk, herboren worden in het leven worden waar we voor bedoeld zijn, zo worden de barsten in het aardewerk met kostbare japanse lak en goud hersteld en juist op de voorgrond gezet

Voor ieder die nog wel gebukt kan gaan onder zijn of haar barstjes of breuken, kijk de volgende video om in te zien hoe jij een goud randje hebt gekregen door je opgedane ervaringen!
Verstop je barstjes en breukjes niet meer maar ga ze vieren en toon ze met trots, ze maken jou een uniek en krachtiger persoon als jij stopt met ze te zien als beschadigingen maar als lessen.

en_USEnglish
× Wil je liever contact via Whatsapp?