Depressie Coach in het Westland

Herstelgerichte depressie coaching is zeer effectief bij de behandeling van depressie maar voorkomt ook depressies in de toekomst. Depressie en stemmingsproblemen komen vaker voor dan je denkt. Iedereen is wel eens somber of verdrietig maar als dit langere perioden aanhoudt of vaker terugkeert dan kan kan het op langere termijn voor grotere problemen zorgen. Je bent dus niet alleen, volgens onderzoek heeft driekwart van de Nederlanders minimaal één keer in zijn of haar leven een depressie.
We willen daar echter niet altijd anderen mee lastig vallen en blijven er soms langer mee rondlopen dan gezond voor ons is. Het gaat vanzelf wel weg, denken we vaak. Wat nu als het deze keer niet vanzelf weg gaat? Het voelt soms als een hele stap om ‘hulp’ in te schakelen, te stoppen de gevolgen te bestrijden maar bij de bron te komen van het probleem.
Als je denkt dat je een crisis zit, of bent ten einde raad, wacht dan niet. Schakel een hulplijn in zoals een familielid of vriend en bel je huisartenpost. Als je plannen hebt om jezelf iets aan te doen, bel dan eerst 113.
Scroll of lees verder voor de symptomen, risico’s of voor tips bij depressie. U kunt ook meteen depressie coaching reserveren onderaan deze pagina.
Gelukkig zijn onze depressiecoaches ook zeer ervaren in het begeleiden van mensen met gemiddelde tot zeer pittige problematiek. Zij hebben of zelf of met iemand direct in hun omgeving te maken gehad met depressies of andere klachten. Ze hebben ervaring die is opgedaan in het werken met mensen met zware psychiatrische klachten en hierdoor met chronische problemen kampen. De coaches zijn dus gewend om met gecompliceerde en samengestelde problemen om te gaan en weten door de bomen, het bos weer zichtbaar te krijgen, waarna keuzes maken een stuk makkelijker wordt.
Wat is een depressie?

Men spreekt van een depressie als men gedurende langere tijd (meer dan 1 a twee weken) of vaker terugkerend last heeft van somberheid gecombineerd met moeheid / inactiviteit. Dit is merkbaar, als je het lastig vindt om te genieten van situaties waarvan je doorgaans wel zou genieten.
Ook als je het lastig vindt om jezelf in actie te krijgen / te motiveren om iets te doen, zeker als het een grotere opgave lijkt. Ook kan je vaker in conflictsituaties terecht komen, meer moeite hebben met opstaan of inslapen, meer neiging om afleiding te zoeken, vluchten in middelen, vaker hoofdpijn en sneller ziek. Geen zin in intimiteit, gevoelig voor kritiek of zelfs opbouwende feedback.
Een dof gevoel en moeite met de aandacht erbij houden zijn ook indicaties. Sneller geprikkeld of juist erg vlak van emoties, het komt allemaal voor. Ieder ervaart het op zijn of haar manier en voor ieder is er dan ook een eigen maatwerk oplossing. Vandaar dat we op deze site geen simpel stappenplan hebben gezet. Wel zijn er veel tips (onderaan deze pagina) die iedereen helpen bij het omgaan met depressies.
Wat zijn de symptomen van depressie?
Problemen met ontwaken / inslapen, leegte, onrustig slapen, onregelmatig slapen, moeite met aandacht houden of ergens op focussen, geen energie, futloos, weinig motivatie, negatieve gedachten en gevoelens van waardeloos zijn, veel verdriet, snel geëmotioneerd, snel geïrriteerd, vaak boos, lange tijd verdrietig, veel aan het verleden denken, veel angst voor de toekomst.
Moeite hebben met loslaten, gevoelig voor wat anderen denken en zeggen, snel overprikkeld, moeite met groepen en drukke ruimten, paniekgevoelens, gevoelens overweldigd te zijn, gevoelens van verlies, gevoel niet begrepen te worden, gevoel opgejaagd te worden, gevoel gevangen te zitten, gevoel vast te zitten, geen overzicht, geen grip op gedachten en gevoelens.
Gevoelens van uitzichtloosheid, trillende handen, verminderde of vermeerderde eetlust, gejaagd gevoel van binnen, veel angst, doemdenken, niets af kunnen maken, nergens toe komen, moeite buiten het huis te begeven, moeite gezelschap op te zoeken, moeite met regelmaat, moeite met langer wakker blijven.
Moeite met concentreren of andere concentratieproblemen, aandacht niet bij gesprekken / activiteiten kunnen houden, in slaap vallen, gevoelens van eenzaamheid, onverbondenheid, weerstand bij gebruikelijke werkzaamheden, onvermogen tot scheiden belangrijke en minder belangrijke zaken.
Soms uit een depressie zich alleen in moeheid en motivatieproblemen en lijken andere aanwijzingen niet of minder aanwezig. Ook als dit langer dan enkele weken aanhoudt kunt er beter hulp bij halen.
Waardoor komt een depressie?

Soms hebben depressies eenvoudige oorzaken met grote ongewenste effecten. Hier kan men denken aan seizoensgebonden invloeden, slechtere eetgewoonten, door verlies, levensveranderende zaken of bedreigende invloeden. Soms is het gewoon een periode van malheur oftewel verminderde vrolijkheid.
Vaak is er een combinatie van factoren aan te wijzen die ervoor zorgt dat onze hormoon en neurotransmitter huishouding een beetje in de war raakt. Deze samenstelling van stoffen zorgt voor balans, focus, gevoel van saamhorigheid en op onze plaats zijn, onze ‘geluksstoffenboekhouding’ waarbij er onder aan de streep een evenwicht moet zijn tussen de stoffen voor een gevoel van evenwicht in ons leven.
Als deze balans eenmaal verstoord is, begint dit effecten te krijgen in veel levensgebieden. In eerste instantie zullen we wat compenseren zoals we gebruikelijk doen, even wat gezonder eten, een korte vakantie, wat eerder naar bed of even met een groep goede vrienden afspreken om bij te praten. Meestal zijn de ergste symptomen dan wel verdwenen. De meeste depressies lossen zichzelf weer op. We spreken dan meer van een dip of stress en kunnen vrij makkelijk een oorzaak aanwijzen en dit aanpassen.
Maar als een depressie te lang blijft hangen (meer dan twee a drie weken), dan is het zaak om de aanpak te veranderen, ondersteuning in te schakelen en te voorkomen dat de depressie escaleert naar een burn-out of erger: een psychotische episode of chronische stemmings- of angststoornis. Het kan zijn dat je te lang met een onderliggend probleem hebt doorgelopen. Mensen met bepaalde beperkingen en gevoeligheden lopen extra risico om in een depressie te belanden of chronische depressie te ontwikkelen. Dit noemt men risicogroepen.
Hier kan men denken aan mensen:
- die extra gevoelig zijn / hypersensitief zijn
- die ADHD / ADD / Autisme hebben
- met een negatief zelfbeeld
- die getraumatiseerd zijn geraakt
- die met verlies te maken hebben gehad
- met verminderde cognitieve functies
- die alcohol of drugs gebruiken
- die roken of andere verslavingen hebben
- met psychische problematiek in de familie
- die lange tijd het verkeerde werk doen
- die lange tijd gehoord hebben alles verkeerd te doen
- die het gevoel hebben dat er wat verkeerd gaat maar niet weten wat
- die in een ongelijkwaardige relatie zitten of hebben gezeten
- die te maken hebben (gehad) met verbaal of fysiek geweld
- die veel conflicten hebben in de familie of op werk
- die emotioneel zwaar werk doen
- die met meer tegenslag te maken krijgen dan zij op dat moment aan kunnen
- met nachtdiensten of wisselende diensten
- met slaapproblemen
- die lange tijd overvraagd worden
- die lange tijd overprikkeld worden
- die lange tijd geen waardering hebben gehad
- die het moeilijk vinden hun grenzen aan te geven
- die het moeilijk vinden hun gevoelens aan te geven
- die het moeilijk vinden uit te spreken wat hen dwars zit
- die veel piekeren
- met eenzijdige eetgewoonten
- die te weinig bewegen
- die te weinig buiten komen
- die weinig contacten hebben of eenzaam zijn
- die weinig lichamelijk contact hebben
- die weinig intimiteit ervaren
- die onder hoge druk staan of dit zo ervaren
- die vaak gepest worden
- die een life-event hebben gehad: bevalling, verlies van baan, (hormonale) overgangen, verlies van dierbare of huisdier, verhuizing, slecht nieuws of ander groot verlies
- die zijn blootgesteld aan bepaalde chemische stoffen
- die een lichaamsfunctie of ledemaat verloren zijn
- die hun zelfstandigheid verliezen
- die met schulden te maken hebben
- die veel lichamelijke klachten of pijn hebben
- die lange tijd alleen waren om welke reden dan ook
- die met schuldgevoelens of haatgevoelens rondlopen
- die kampen met uitzichtloosheid
- die te maken hebben gehad met verwaarlozing
Kan jij bij de symptomen meer dan 3 a 4 symptomen opnoemen en zit je ook nog eens in één of meerdere bovenstaande categorieën? Dan zou het kunnen zijn dat je op dit moment last hebt van een depressie. Als je hier al meer dan enkele weken last van hebt, wordt het tijd voor extra ondersteuning.
Maak gewoon een afspraak, je loopt geen enkel risico want we helpen je op no-cure no-pay basis. Mocht de begeleiding niet bij je aansluiten of niet het gewenste door ons samen beoogde resultaat hebben, dan krijg je je hele betaalde bedrag (minus administratiekosten) gewoon terug. Met een advies waar je eventueel wel geholpen kunt worden.
Wat is de beste behandeling of aanpak van depressie?
Crealize hanteert een herstelgerichte coaching en werkt alleen samen met herstelgerichte coaches, trainers, begeleiders en behandelaren. Een herstelgerichte coaching is begeleiding met jouw wens, jouw waarden en jouw mogelijkheden centraal, waarin jij bepaalt welke weg je wilt gaan. Wij adviseren vanuit persoonlijke en professionele ervaring en geven jou de mogelijkheden waarin jij kiest vanuit wat jij belangrijk vindt. Er wordt goed gekeken en door jou gevoeld waar je aan toe bent, wat niet en wat goed kan en wat niet. De methode werkt door verder te bouwen aan wat goed gaat, waardoor wat minder goed gaat meer naar de achtergrond gaat en met kleine hulpmiddelen wordt bijgepoetst. Onze ervaring is dat deze aanpak zo motiverend werkt en zo van het goede in de mens uitgaat dat je feilloos gaat vertrouwen op je kwaliteiten.
Onze visie op herstel en coaching bij depressie:
Herstel is een natuurwet. Elk organisme is in staat te herstellen als de omstandigheden een klimaat scheppen te kunnen herstellen. Is het organisme net beschadigd? Dan is een periode nodig met verzachtende omstandigheden, die rust brengen voor het herstel. In een overlevingssituatie kan geen herstel plaatsvinden, slechts primaire gedragingen die zorgen voor overleving van het individu, de fight or flight modus. Pas als de dreiging weg is en overweldiging gezakt, is er ruimte voor een advies, leermoment of ander inzicht. Pas na nieuwe inzichten is meer rust en overzicht om met meer afstand te kijken naar de situatie en begrip te ontwikkelen en in de omgeving te creëren.
Hierna is er ruimte om te peinzen over andere benaderingen, genuanceerdere aanpak en meer acceptatie. Na meer acceptatie, staakt het verzet en dus frustratie en verandert de hele situatie. Het klinkt nu vrij simpel maar als je de coaching ondergaat zal je het als wonderlijk en verbazend ervaren hoe voor de hand het lag, maar jij het toch niet zag. We zien het bij onszelf het moeilijkst omdat we alleen onze eigen ervaring hebben. We hebben nooit in andermans schoenen gestaan, laat staan vanuit daar naar onszelf gekeken en het kost doorgaans meer moeite om zonder de gebruikelijke aannames en oordelen te blijven, die we onszelf maar blijven vertellen. Dit heet myopie, een soort blinde vlek voor waar men zelf in zit of wat ‘eigen’ is.
Hoe verloopt de coaching bij depressie:
Eerst luisteren wij dus goed naar hoe jij de situatie ervaart en brengen jouw situatie met je in kaart. Waar jouw situatie het risico loopt tot groter leed te ontwikkelen, gaan we ondersteuning inschakelen. Op elk leefgebied beoordelen we samen wat belangrijk voor jou is en wat je niet meer wilt. Hierna achterhalen we je hinderende overtuigingen en helpende overtuigingen en hoe deze invloed hebben op je gedachten en gevoelens. Met heel praktische tips en kleine wijzigingen in je dag (of nacht), oefeningen in gedachten training en stemmingstraining of leren omgaan met gevoeligheden wordt het leven vrij snel een stuk aangenamer en ontstaat er meer overzicht, meer rust, meer energie en dus meer zin in dingen.
Waarom is onze coaching bij depressie anders?
De oplossing is in vrijwel alle gevallen dichterbij dan je denkt en de methode is verre van zwaar, intensief of zweverig. Het grote voordeel van de Crealize methode is dat we ons helemaal niet richten op ‘het probleem’. Crealize is een nieuwe praktische benadering of manier van denken die de aandacht afhaalt van het probleem en richt op wat men wil. Dit is een unieke en zeer effectieve aanpak die al bij één gesprek een heel ander perspectief geeft op de situatie. Het neemt veel van de drempel en verzet weg, wat ontstaat als iemand zich gedwongen voelt of zelfs maar gegidst wordt naar iets waar hij of zij moeite mee heeft.
Crealize coaching bij depressie is heel persoonlijk en wordt afgestemd op jouw waarden en mogelijkheden. Onze coaches zijn ervaringsdeskundig op verschillende gebieden en delen hun ervaringskennis ook openlijk met jou als dat kan helpen. Dit geeft vaak een een extra band en een gelijkwaardig gevoel. Dit is de katalysator van het herstel. Door een wederzijds vertrouwen en begrip ontstaat een veilige ruimte, waarbinnen je kunt oefenen met wat je moeilijk vind, kunt leren uitspreken waar je tegen aanloopt en open kunt gaan staan voor feedback om effectiever te zijn.
Met de Crealize methode hou je zelf de regie en bepaal je zelf waar je aan wilt werken en wat je liever niet wilt. Je hebt ook geen behandelaar, de coaches zijn eerder gidsen of loodsen in onbekende wateren. De sleutel zit hem in het gezamenlijk bekijken van de situatie, er vanuit een ander perspectief naar leren kijken, er zodoende anders mee om te gaan, om zodoende ook andere resultaten te krijgen.
Het grootste verschil met andere coaching en behandeling is dat we je depressie nergens als ziekte bestempelen maar meer als logisch gevolg van moeten omgaan van zaken waarmee je nooit hebt leren omgaan. Niemand heeft geoefend met bijvoorbeeld het verliezen van een geliefde, dit ervaart men al doende. We kunnen ons er wel op voorbereiden als we weten dat verlies een vrij onvermijdelijk fenomeen lijkt te zijn. Toch doen we dat niet. We leerden naar links en rechts kijken tot we er zweepslag van kregen teneinde veilig de straat over te leren steken, met rijmpjes leren we vermenigvuldigen, met een ondiep badje leren we zwemmen. Maar niemand leerde ons wat de werkwijze is bij rouwverwerking of afwijzing of falen. Dit ‘horen’ we maar gewoon goed te doen. In het volgende filmpje pleit de psycholoog Guy Winch dan ook dat we voor onze geest net zo gaan zorgen als voor ons lichaam.
Dus depressie is dus meer een logisch gevolg van leven zonder passie of doel of te lang doen wat je niet hoort te doen. Dan is de coaching dus simpel: hoe lang wil je hier nog last van hebben en wanneer ben je er aan toe te kiezen voor wat je wilt?
Topsporters, astronauten, ondernemers en cliënten in de professionele hulpverlening worden vandaag de dag allen gecoacht met identieke technieken die gericht zijn op het te behalen resultaat. Het helder hebben van een doel geeft richting en duidelijkheid, het volgen van je pad naar je doel geeft voldoening en zelf-erkenning, ook op de donkerder, minder genomen routes.
We leggen het ook weleens uit aan de hand van een metafoor:
Veel mensen in een depressie ervaren dat ze maar blijven cirkelen en tegen dezelfde zaken blijven aanlopen. Dit kan je vergelijken met in een bootje zonder, kaart, kompas, roer of zeilen in gevaarlijke wateren met riffen en stormen belanden. Dan weer blaast de wind je oostwaarts, dan weer neemt de stroming je zuidwaarts. Telkens langs dezelfde gevaarlijke plekken, botsend en tollend. Ondertussen telkens klagend dat het uitzicht niet bevalt. Wat een logisch gevolg is, zonder alle zaken die je nodig hebt om een boot te sturen.
Met onze coaching brengen wij een loods aan boord met een kaart, die bekend is met de wateren en het weer. Hij vraagt je waar je heen wilt want jij blijft kapitein. De coach is de tijdelijke stuurman tot je zelf een richting hebt en de routes kent. Als aandrijving, voor het dek schrobben en saamhorigheid zoeken we bootjes in de buurt met een sterkere motor of extra handen voor de schoonmaak en bootjes met het vermogen om te luisteren. Zij varen een stuk mee in de richting naar je doel.
Als je innerlijk kompas eenmaal werkt omdat je vertrouwt op je gevoel, helpt dit je koers vast te houden zelfs als de wind opsteekt, in de stroming langs Kaap Ellende en Zelfkastijding. Als de loods heeft gezien dat je de route een aantal keer zelf gevaren hebt, laat deze het roer weer aan de kapitein. Hoogstens zullen enkele andere bootjes in de buurt blijven voor ondersteuning bij een paar zaken. In ruil genieten deze bootjes van de extra ervaring die jouw bootje heeft met: met de deining meegaan en toch je koers bewaren en het vertrouwen dat ze hebben in jouw nieuwe kompas.
De Crealize Praktijk voor depressie coaching
Gevestigd aan de Dokter Diamantlaan 77, te Hoek van Holland is onze ontspannen praktijkruimte waar de intake plaatsvind. Hierna bespreken wij met je of je het prettiger vind bij jou thuis of we gaan met droog weer ook wandelen. Wat jouw voorkeur heeft.
Onze praktijkruimte is een fijne neutrale en rustige plek waar je op gemak kunt komen onder genot van een kopje koffie of biologische thee. We hebben de meest voor de hand liggende natuurlijke remedies ook op voorraad voor wat ondersteuning bij het slapen, voor rustgevoel of focus.
Onze methode is ingesteld op met jouw wensen meegaan, dus kiezen we de vorm van begeleiden die het beste bij je past. Dus ook qua locatie. Wil je echter een discrete plaats om even op neutraal terrein te kijken naar de situatie dan is onze praktijk de eerste keuze.
We starten binnenkort met een aantal inloopavonden met als thema ‘Omgaan met Depressie’ waar veel informatie voor patiënten en familieleden gedeeld zal worden. Wilt u hier meer informatie over, stuur even een mail naar info@crealize.nl voor het programma. Binnenkort staat het programma ook op deze pagina. Ook volgen avonden met specifiekere thema’s als: omgaan met negatieve gedachten, omgaan met stress, realiseren van je doelen, betere nachtrust en inloopavonden voor verwante thema’s.
Wat zijn de risico’s als ik niets doe met mijn depressie?
Een onbehandelde depressie kan leiden tot zwaardere problematiek. Denk hierbij aan het sneeuwbal effect. De depressie heeft vaak snel effect op omliggende leefgebieden. Omdat je je niet helemaal fit voelt gaat alles wat moeilijker, pieker je eerder of slaap je lastiger, dit leidt tot meer stemmingswisselingen en snellere overprikkeldheid, wat leidt tot meer conflict wat weer leidt tot minder eetlust en moeilijker inslapen. Deze cirkel is vaak eerder gezien door mensen om ons heen dan door onszelf. Terugkijkend kunnen we dan wel spreken van een teloorgang maar in het moment gaan we gewoon op in onze beleving van alledag.
Als men geen ondersteuning zoekt of krijgt of zelf de cirkel van ervaringen / gedachten / gevoelens en gedrag weet te doorbreken kan deze disbalans op langere termijn leiden tot een burn-out. Hierbij wordt elke activiteit en prikkel als teveel ervaren er ontstaan ook meer lichamelijke klachten: paniekaanvallen (met hartkloppingen, benauwde gevoelens, krampen op de borst en doemgedachten), slapeloosheid, nachtmerries, zweten, misselijkheid en black-outs.
Nog langer doorlopen vergroot het risico op andere psychische klachten zoals ADHD klachten, bipolaire stoornis (zeker in combinatie met middelen), psychoses maar ook een hoger risico op zelfdoding en het ontwikkelen van trauma en persoonlijkheidsstoornissen. Ook ontwikkelt men eerder fobieën en verwante angststoornissen evenals dwangneuroses en tics.
Mocht jij op dit moment vermoeden last te hebben van een depressie en zie je het helemaal niet meer zitten? Dan is het belangrijk NU METEEN een vertrouweling in te schakelen. Dit kan een professional zijn zoals je huisarts maar het belangrijkste is dat je ook een familielid of goede vriend op de hoogte brengt. Je hoeft dit niet alleen te doen, denk je niemand te kunnen opzadelen of schaam je je teveel? Wij hebben ervaring met elke oorzaak en elk gevolg waar je op dit moment tegen aanloopt en zullen je de weg wijzen naar discrete herstelgerichte hulpverlening en kunnen je tot je noodzakelijke medische behandeling krijgt, je begeleiden en voorbereiden zodat je je hulpvraag beter in zicht hebt en beter geholpen kunt worden.
Het is nooit te laat voor hulp tenzij je nooit om hulp vraagt. Wij helpen je omgeving snappen waar je tegenaan loopt en helpen met meer begrip en ondersteuning waardoor je je handen weer vrij hebt voor andere dingen. Maak nu een afspraak en volgende week om deze tijd, op zijn hoogst een paar weken, ziet de wereld er heel anders uit. Mocht je dit ‘s nachts lezen en je ziet geen andere mogelijkheid meer. Bel 112 en vraag ze om hulp of ga naar de lokale eerste hulp post. Zorg in ieder geval dat je iemand direct op de hoogte stelt van je situatie.
Hoe lang duurt het voordat depressie coaching effect heeft?
Na het eerste gesprek voelt u zich meteen al lichter en heeft u een veel beter beeld van de situatie. Na een aantal gesprekken voelt u meer richting, zelfverzekerdheid en in staat om grotere keuzes te maken. U gaat aan het einde van de behandeling met veel zaken heel anders om en zult u zich meer begrepen voelen. In veel gevallen lossen conflicten zelf op omdat in ieder geval één van de partijen er anders mee omgaat.
In een aantal gesprekken leer je alles wat je nodig hebt om jezelf weer ‘op te pakken’ en ondersteuning in te schakelen mocht je met zaken meer moeite blijken te hebben. De Crealize methode is optimistisch, respectvol, helder, makkelijk te begrijpen en toe te passen, discreet en uitermate effectief. Met name omdat we op elk gebied maar kleine zaken veranderen met grote effecten wordt het niet alleen een sport om nog meer ‘niet-helpende systemen’ op te sporen en om te vormen naar ‘helpende systemen’ maar alles wat je doet krijgt weer kleur, doel en enorme diepte. Het grootste cadeau is dat je je weer verbonden zult voelen, zelfs als je je op dat moment alleen voelt.
Voor wie is depressie coaching geschikt?
Voor iedereen die klaar is met nog één dag zich niet goed genoeg voelen, mensen die alles geprobeerd hebben maar vastlopen, mensen die geen idee hebben wat nog te proberen, mensen die willen ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze willen bereiken, mensen die het gevoel hebben dat niets lukt en dat dit waarschijnlijk ook wel weer niet zal lukken, mensen die het gevoel hebben dat ze iets anders horen te doen of zijn, mensen die een keer gehoord willen worden, of voor vol aangezien, een keer begrepen willen worden, mensen die het gevoel hebben niets af te maken, mensen die snel uit balans zijn of niet eens weten hoe ‘in balans zijn’ voelt, mensen die er klaar mee zijn wat andere mensen denken of zeggen of vinden, mensen die wat optimistischer willen zijn, willen ontdekken wat ze horen te doen. En vooral voor iedereen die het gevoel heeft veel meer te kunnen maar het er niet uitkomt, mag komen of mag zijn. Mensen die het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn. Mensen die helemaal klaar zijn met gepieker.
Voor wie is onze depressie coaching ongeschikt?
Onze methode is ongeschikt voor mensen met langdurige / chronische psychose.
Mensen die niet willen / gedwongen worden.
Mensen die alcohol of drugs door blijven gebruiken tijdens de behandeling.
Mensen die onder behandeling staan met antipsychotica.
Mensen met verregaande persoonlijkheidsproblematiek.
Bij risico op geweld door verregaande gedragsproblematiek.
Iedereen jonger dan 14 jaar. Boven de 14 onder begeleiding van ouder.
Wordt de begeleiding van depressie coaching vergoed?
Op dit moment wordt onze begeleiding nog niet vergoed. Dit is in aanvraag en wordt behandeld door de verzekeraars. Mede hierom hebben wij de no-cure no-pay regeling. Wij garanderen u de haalbare resultaten per doel.
Wat kost het hele traject van depressie coaching?
Een sessie kost € 59,50 per uur. Een gemiddelde begeleiding duurt bij normaal verloop 5 tot 10 sessies. Na de intake (2 uur a € 95,–) heeft u meteen helder waar u zelf invloed op heeft en meteen anders kunt gaan doen. Vaak bent u met enkele gewoonten meteen helemaal klaar. Andere zaken en herstel van familiecontact heeft soms een aantal weken meer nodig. Vaak zodra ieder snapt wat er werkelijk gebeurt, is er zo veel meer begrip voor de situatie. Sommige gewoonten zijn lastiger los te laten, vooral degenen die we het langst bij ons hebben, dat er na een aantal maanden nog een begeleidend gesprek nodig is om de doelen weer helder te krijgen. U moet dus denken aan totale kosten van € 300,– tot € 600,– euro, over een periode van 2,5 maand met twee gesprekken per week in het begin en later één gesprek per week.
Garanties:
U krijgt sowieso de garantie dat, als er geen klik is tijdens de intake, u geen kosten betaalt anders dan administratiekosten van 15 euro.
U krijgt de garantie dat u na de intake / eerste sessie, meteen verlichting van de klachten ervaart. Of anders uw geld terug en een advies over beter passende begeleiding.
Uitgaande dat u de oefeningen doet, de juiste ondersteuning zoekt in de omgeving en u eerlijk bent tijdens de contacten, garanderen wij u de doelstellingen die wij met u afspreken in de coachingsovereenkomst.
De gehele coaching is dus no cure, no pay. In het slechtste geval kunt u zonder kosten de begeleiding ervaren en leren wat wel bij u past. In het beste geval kost het u € 300,– en heeft u eindelijk uw doelen bereikt. Een makkelijke keuze als elke uitkomst winst geeft en het u hoe dan ook duidelijkheid verschaft over uw situatie. Een depressie kost meer: werk, relaties, zelfrespect, doktersrekeningen, gezondheid, nachtrust, lol en ga maar door…
Maak meteen een afspraak voor een intake:
LET OP: de eerste afspraak is altijd een intake, deze duurt 2 uur en kost € 95,–.
Vervolgafspraken duren 1 uur en kosten € 59,50.
U kunt ons ook bereiken op 06 37347842.
Wat geeft mij nu meteen verlichting, ik ben nu niet in de gelegenheid gecoacht te worden?
Dit zijn wat tips voor de korte termijn bij depressie:
Schakel hulp in van vrienden, familie, huisarts en eventueel de gemeente.
Bedenk dat piekeren niets oplost, plannen maken en actie ondernemen wel.
Neem echter geen grote, levensveranderende beslissingen zonder overleg.
Gedachten zijn vaak niet waar.
Gevoelens zijn gebaseerd op gedachten dus ook vaak niet op waarheid gebaseerd.
Een slechte gedachte gaat weg met een goede, niet met meer slechte.
Wat wil je wel? Hoe ziet dat er uit? Hoe voelt dat?
Neem rust en vraag meteen hulp bij dagelijkse zaken als opruimen en administratie, je kan het nu gewoon even niet.
Stop met zelf oordelen en start met complimenten op wat wel goed gaat.
Het feit dat je nu niets kunt bedenken, betekent niet dat er niets goed gaat.
Bedenk hoe knap het is dat er nog zoveel goed is gegaan.
Probeer zachter voor jezelf en je omgeving te zijn.
Probeer rekening te houden met jezelf.
Eet meer groenten, fruit , noten en vis.
Geef jezelf maar een half uur per dag om te piekeren, niet voor het slapen maar ergens op de dag.
Regelmaat, zelfde tijd naar bed, zelfde tijd weer op.
Vitamine D3, volgens dosering.
Vitamine b12, volgens dosering
Buitenlucht elke dag minimaal half uur
Beweging elke dag half uur
Daglicht of feller natuurlijk licht vlak na het opstaan.
Overdag even niet slapen. Wel rustmomenten.
Bescherm jezelf tegen te prikkelrijke situaties
Nogmaals: Neem geen grote beslissingen
Neem een zonnebankje of een aantal keer in de winter
Minimaliseer negatieve invloeden / contact met negatieve personen
Melatonine kan helpen bij inslapen
GA NAAR DE HUISARTS BIJ KLACHTEN
Voor de lange termijn:
Haal meer hulp, informeer je omgeving dat er wat aan de hand is.
Geef je omgeving aan dat je aandacht, warmte en wat om naar toe te leven nodig hebt.
Spreek uit wat je voelt en denkt, zonder anderen en jezelf te veroordelen.
Geef je grenzen aan.
Vraag begrip voor je stemmingen en motivatiegebrek.
Geef aan hulp nodig te hebben bij het doorpakken naar meer begeleiding
Achterhaal alles waar je blij van wordt. Schrijf het op.
Doe wat je het liefste doet, doe niet waar je niet blij van wordt, haal hier hulp bij.
Vraag je af, als je nu kon kiezen, hoe zou je leven er dan uitzien, met wie, wat doe je?
Waar ben jij nou supergoed in? Wat kan jij als geen ander?
GA NAAR DE HUISARTS BIJ KLACHTEN
De beste tips ooit bij ADHD en ADD (maar ook heel krachtig voor mensen zonder ADHD):
Oxytocine is onontbeerlijk voor zoogdieren. Deze zeer vluchtige stof is het beste middel tegen stresshormonen door elk lichamelijk contact en elke keer als iemand ons vertrouwt of als wij iemand vertrouwen. Knuffel dus meer, kriebel meer, wordt meer geaaid. Dit alles vanzelfsprekend liefst met goedvinden van alle betrokkenen. Respecteer ook als iemand dit niet kan of wil.
Nu is er een natuurlijke manier die uw overzicht, balans en focus in twee minuten vergroot. Dit is een duizenden jaren oude techniek die er op verschillende fronten voor zorgt dat hoeveelheden aandachtshormoon stijgen en hiermee het vermogen om gedachten te organiseren, gevoelens te hanteren, verleidingen te weerstaan. Het is simpel te leren en hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat. In het begin doe je alleen de ademhalingen en lichaamshouding. Als je het uit je hoofd kent, doe je ook je ogen dicht.
Je kunt ook met dit 10 minuten durende filmpje meedoen, als je dat prettiger vindt.
Stap 1:
Zonder je af van prikkels, rustige plek, frisse lucht
Stap 2:
Zorg dat je comfortabel zit, met je voeten plat op de grond, rechte rug, kin omhoog
Stap 3:
Voel even van je gezicht en hoofd tot aan je tenen of je ergens spanning hebt, rol rustig met je hoofd en maak je nek losser, maak rondjes met je armen en schouders en laat ze daarna losjes hangen, ook de handen en vingers losjes. Ga zo verder naar je voeten. Leg nu je handen op je buik, net onder je navel.
Stap 4:
Start met langzamer inademen, ongeveer 8 seconden om in te ademen, door de neus als deze vrij is. Ook langzaam uitademen, door te blazen en in 10 seconden uit te blazen. Adem diep naar je buik, waar je je handen hebt en je wilt je buik zo ver op laten komen als comfortabel kan. Herhaal dit een keer of 10. Je kunt ervaren dat ledematen gaan tintelen, dit is normaal.
Stap 5:
Sluit je ogen en richt je hoofd omhoog. Probeer voor je te zien (en liefst te voelen) hoe zonlicht op je schijnt. De gloed komt door je oogleden, verwarmt je gezicht en kruin en je voelt het tintelen als dit gouden zonlicht je vanaf je hoofd vult en licht maakt. Als je dit moeilijk vindt, kan je door met stap 7.
Stap 6:
Zie voor je wat je het liefste wilt of iets waar je blij van wordt. Probeer dit zo voor je te zien en te ervaren alsof het er al is. Je kunt ook andere mensen voor je zien waar je blij van wordt. Dus dit kan een hartewens zijn maar ook een droom of iets wat je binnenkort wilt gaan beleven.
Stap 7:
Leg je handen plat op je dijen en haal nog 5 keer diep adem. Open je ogen. Kom langzaam terug in je lijf en voel je alsof je een vakantie hebt gehad.
Deze oefening is zo effectief omdat hij werkt op meerdere fronten. Je gaat uit de situatie dus heb je hierdoor tijd om overzicht terug te krijgen. Door het lichaam te ontspannen gaat de aandacht uit het hoofd en naar het lijf. Door op deze manier te ademen komt er veel meer zuurstof in de hersenen waardoor deze de energie hebben om gedachten te kunnen richten.
Ook ontstaat er rust door op deze manier te ademen. Door het zonlicht voor je te zien kan je even je gedachten afhalen van negatieve gedachten. Door daarna het voorstellingsvermogen te richten op de wenselijke resultaten, ervaart het brein dit, alsof het echt is. Op hersenactiviteitsbeelden van een MRI is niet te onderscheiden of iemand een echte ervaring heeft of deze zich inbeeldt!
Blijkt er toch meer te zitten achter het aloude ‘adem halen en tot tien tellen’ bij pijn of boosheid.
Tot slot:
Coaching bij depressie is gericht op: rust en regelmaat. Beschermen tegen heftige prikkels, geen grote keuzes maken. Omring jezelf met mensen, zoek daglicht, eet gezond en beweeg meer. Zorg voor meer vitamine D3, magnesium, Omega 3 vetten en meer mineralen uit noten en vruchten. De snelste remedie is meer contact met je omgeving, zowel nabijheid door het delen van gevoelens, angsten en gedachten als het delen van wensen en verlangens. Ga grenzen leren aangeven.
Met deze aanpak is succes gegarandeerd, als er geen resultaten bereikt worden met bovenstaande aanpak, kan men vrijwel zeker stellen dat sprake is van een fysieke beperking. Ofwel bepaalde hormonen en neurotransmitters worden niet aangemaakt of niet opgenomen of te snel heropgenomen door de cel van afgifte. Dit zijn vrij zeldzame aandoeningen die zeer specialistische medische ondersteuning behoeven. Dit is te testen door middel van bloedonderzoek.
Als je je er nog niet toe kunt zetten, dit is heel normaal. Wij werken volgens de herstelmethode. Elk herstel heeft ‘window’ een soort tijdvak waarin herstel mogelijk is en makkelijker gaat. Als je je er nu niet aan toe voelt, misschien op een ander moment wel. Je bent welkom om iemand mee te nemen, dus vraag die vriend of vriendin om ondersteuning om mee te gaan. Dit kan de stap makkelijker maken en kost niets extra.
We vergeten door onze jacht op geluk en dagelijkse beslommeringen dat we nu eenmaal ook perioden met andere stemmingen hebben en dat het helemaal niet erg is om niet 100% van de tijd in ‘hemelse gelukzaligheid’ door te brengen. Om de eenvoudige reden dat dat ook gauw went en niet heel bijzonder meer is. Door onze dalen zijn onze pieken juist die ervaringen, die ons in vervoering brengen. Er is ook romantiek en bezieling in elk gedragen leed en juist het doorstaan van de storm maakt ons ervaren, veerkrachtig en wijs.
We hopen je snel te zien en te mogen begeleiden en wensen je succes en veel verwondering bij het achterhalen van jouw wensen en doelen en gunnen jou en je omgeving met heel ons hart dat je je doelen bereikt en zo je volledige potentieel ontplooit.
Met warme groet,
Het Crealize team
Of klik hier voor coaching bij ADHD in het Westland.
Of klik hier voor coaching bij persoonlijke ontwikkeling in het Westland.