Tips bij ADHD en ADD

Home / Blog / Tips bij ADHD en ADD
Tips bij ADHD en ADD

Tips bij ADHD

Mensen met ADHD kunnen zich snel overweldigd voelen. Deze tips helpen veel ADHDers om zich staande te houden in prikkelrijkere situaties. Door een snellere heropname van dopamine heeft de overdracht van de prikkel te weinig tijd om van de ene synaps van een zenuwcel naar de andere over te springen. Dit innerlijk systeem zorgt voor de korte aandachtsspanne maar ook de behoefte aan meer prikkels. Uiterlijk is dit zichtbaar in een soort rusteloosheid en verminderde coördinatie.

In de binnenwereld van de ADHD-er kan het hierdoor soms stormen: gedachten en gevoelens, systemen en compensaties om alle verantwoordelijkheden, bedreigingen en verleidingen het hoofd te bieden. Een ADHD-er kan zich hierdoor voelen als een Chinese bordjes-act waarbij alle bordjes al tollend op hun plekje worden gehouden. Met altijd teveel bordjes en altijd te weinig handen.  Het gevoel altijd achter de feiten aan te lopen, altijd het verkeerde te zeggen, meestal niet goed genoeg of te druk of te weinig betrokken te zijn.

Hyper of dromer? Of allebei?

Wat wat bij de twee types ADD en ADHD anders is, is de reactie op een prikkel. De één reageert hyperactief, de ander trekt terug in zijn of haar binnenwereld. Sommige ADHD-ers hebben een combinatie hiervan en zijn soms hyperactief én soms meer in hun binnenwereld. Deze vorm noemen ze: het gecombineerde type en is vaak lastiger in te stellen op medicatie. Beide reacties hebben het effect dat aandacht moeilijk te richten en vast te houden is. Hierdoor wordt soms informatie gemist of verkeerde inschattingen gemaakt over de belangrijkheid van de prikkels en keuzes.

 

Hoe voelt ADHD?

Iedereen heeft zich wel eens gevoeld als een ADHD-er. Als je het niet hebt:  het gevoel als je buiten de deur staat en bedenkt dat de sleutels nog binnen liggen. Of als je iets omgooit en iemand anders per ongeluk raakte. Alle gevoelens, bestaande uit hartkloppingen, blozen, ongemakkelijkheid, paniek en alle razende gedachten over hoe het probleem op te lossen.

Bedenk dan dat er op dat moment iemand belt met een belangrijke vraag en naast u valt een kind lelijk van zijn of haar fiets. Kunt u adequaat op alle situaties reageren? Zo voelt een ADHD-er zich dagelijks. Deze wellicht onwaarschijnlijke hypothetische situatie is vergezocht maar het gaat om het punt dat we allemaal wel eens minder dopamine hebben en dus kenmerken hebben van een ADHD-er.

De beste tip ooit bij ADHD en ADD (maar ook heel krachtig voor mensen zonder ADHD)

Nu is er een natuurlijke manier die uw overzicht, balans en focus in twee minuten vergroot. Dit is een duizenden jaren oude techniek die er op verschillende fronten voor zorgt dat dopamine hoeveelheden stijgen en hiermee het vermogen om gedachten te organiseren, gevoelens te hanteren, verleidingen te weerstaan. Het is simpel te leren en hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat. In het begin doe je alleen de ademhalingen en lichaamshouding. Als je het uit je hoofd kent, doe je ook je ogen dicht.

Stap 1:
Zonder je af van prikkels, rustige plek, frisse lucht
Stap 2:
Zorg dat je comfortabel zit, met je voeten plat op de grond, rechte rug, kin omhoog
Stap 3:
Voel even van je gezicht en hoofd tot aan je tenen of je ergens spanning hebt, rol rustig met je hoofd en maak je nek losser, maak rondjes met je armen en schouders en laat ze daarna losjes hangen, ook de handen en vingers losjes. Ga zo verder naar je voeten.  Leg nu je handen op je buik, net onder je navel.
Stap 4:
Start met langzamer inademen, ongeveer 8 seconden om in te ademen, door de neus als deze vrij is. Ook langzaam uitademen, door te blazen en in 10 seconden uit te blazen. Adem diep naar je buik, waar je je handen hebt en je wilt je buik zo ver op laten komen als comfortabel kan. Herhaal dit een keer of 10. Je kunt ervaren dat ledematen gaan tintelen, dit is normaal.
Stap 5:
Sluit je ogen en richt je hoofd omhoog. Probeer voor je te zien (en liefst te voelen) hoe zonlicht op je schijnt. De gloed komt door je oogleden, verwarmt je gezicht en kruin en je voelt het tintelen als dit gouden zonlicht je vanaf je hoofd vult en licht maakt. Als je dit moeilijk vindt, kan je door met stap 7.
Stap 6:
Zie voor je wat je het liefste wilt of iets waar je blij van wordt. Probeer dit zo voor je te zien en te ervaren alsof het er al is. Je kunt ook andere mensen voor je zien waar je blij van wordt. Dus dit kan een hartewens zijn maar ook een droom of iets wat je binnenkort wilt gaan beleven.
Stap 7:
Leg je handen plat op je dijen en haal nog 5 keer diep adem. Open je ogen. Kom langzaam terug in je lijf en voel je alsof je een vakantie hebt gehad.

Deze oefening is zo effectief omdat hij werkt op meerdere fronten. Je gaat uit de situatie dus heb je hierdoor tijd om overzicht terug te krijgen. Door het lichaam te ontspannen gaat de aandacht uit het hoofd en naar het lijf. Door op deze manier te ademen komt er veel meer zuurstof in de hersenen waardoor deze de energie hebben om gedachten te kunnen richten.

Ook ontstaat er rust door op deze manier te ademen. Door het zonlicht voor je te zien kan je even je gedachten afhalen van negatieve gedachten. Door daarna het voorstellingsvermogen te richten op de wenselijke resultaten, ervaart het brein dit, alsof het echt is. Op hersenactiviteitsbeelden van een MRI is niet te onderscheiden of iemand een echte ervaring heeft of deze zich inbeeldt!

Blijkt er toch meer te zitten achter het aloude ‘adem halen en tot tien tellen’ bij pijn of boosheid.

We wensen je veel succes met oefenen en zijn erg benieuwd naar je resultaten. Wil je meer informatie en tips of wil je begeleiding bij ADHD ga dan naar  www.crealize.nl/add-adhd-coach-westland/

Wil je meteen coaching reserveren dan kan dat ook:

Maak meteen een afspraak voor een intake:

LET OP: Komt u voor het eerst? Houdt u dan rekening met 2 uur en € 95,– euro kosten. 

Je kunt ons ook bellen voor een afspraak, als we niet in staat zijn op te nemen, spreek dan een boodschap in en we bellen je z.s.m. terug: 06 – 373 47842

 

× Wil je liever contact via Whatsapp?